Скандальний закон про права працівників внесено до порядку денного Ради
Скандальний закон про права працівників внесено до порядку денного Ради

Скандальний закон про права працівників внесено до порядку денного Ради

Експерти вважають, що законопроєкт Галини Третьякової суттєво урізає права найманих працівників
фото: delo.ua

Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №5371 9 липня

Народні депутати включили у порядок денний пленарного засідання парламенту 9 липня скандальний законопроект представниці партії «Слуга народу» Галини Третьякової «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого та середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Про це повідомив експерт з питань соціальної політики, колишній народний депутат Андрій Павловський .

«Попри вимогу Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, Міжнародної організації праці зняти з розгляду скандальний законопроект Третьякової 5371, як такий що суперечить європейським цінностям, слуги запхали його в порядок денний на 9 липня», – написав він.

Павловський наголосив, що у разі ухвалення, цей закон позбавить трудових прав 70 % українських працівників.

Що передбачає законопроєкт

  • спрощення звільнень – для звільнення найманих працівників не буде потрібно жодних причин;
  • знищення профспілкового імунітету – для звільнення та надурочних робіт не потрібна згода профспілки;
  • ліквідація 40-годинного робочого тижня – може допускатися робота будь-якої тривалості;
  • легалізація штрафів та заборони на лікарняні – трудовий договір зможе передбачати додаткові види відповідальності працівника та відпрацювання часу хвороби;
  • відсутність відповідальності роботодавця за безпеку праці – трудовими договорами можуть встановлюватись виключання із встановлених законодавством стандартів безпеки праці;
  • нестабільна зайнятість – немає обмежень на застосування строкових договорів та їхнього автоматичного продовження при кількаразовому переукладенні.

Законопроєктом №5371 фактично скасовується обов'язковість норм трудового права для всіх, хто працює на приватних підприємствах менше ніж з 250 співробітниками, тобто законопроєкт Третьякової де-факто позбавляє трудових прав більше ніж 70% працівників.

Автори законопроекту запевняють, що хочуть прибрати зайву бюрократію принаймі та організації роботи співробітників на підприємствах малого та середнього бізнесу. Причому не лише на час війни.

Нагадаємо, законопроєкт №3571 був проголосований у першому читанні 12 травня . «За» проголосували депутати від фракцій «Слуга народу», «Голос» та депутатських груп «Платформа за життя та мир» і «Довіра».

Міжнародна конфедерація профспілок звернулася до влади України з вимогою зняти з розгляду скандальний законопроєкт Третьякової N5371, як такий, що суперечить ратифікованим Україною конвенціям Міжнародної організації праці (МОП), Угоді про асоціацію з ЄС та європейському законодавству.


Источник материала
ГЛАВКОМ Оригинальная версия
Поделиться сюжетом