Зерновози Укрзалізниці подорожчали у 10 разів
Зерновози Укрзалізниці подорожчали у 10 разів

Зерновози Укрзалізниці подорожчали у 10 разів

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Вчора відбулися чергові торги на послуги з використання вагонів-зерновозів «Укрзалізниці» для експорту зерна — ціни злетіли з 2 167 грн/добу до максимальної вартості 20 500 грн/добу, тобто зростання у 9,5 разів», — уточнюється у повідомленні.

Таким чином, навіть при обороті за 10 днів вартість лише користування вагоном складе 3 150 грн/т.

Крім того, необхідно сплатити тариф за перевезення зерна залізницею, який нещодавно підняли на 70%, плату за завантаження та розвантаження вагонів, плату іноземним перевізникам, а також ряд інших додаткових платежів, пояснюють експерти.

Зазначається, що УКАБ ще в червні закликав АТ «Укрзалізниця» не запроваджувати практику аукціонів в умовах війни, штучно створеного дефіциту вагонів-зерновозів та особливостей монопольного становища УЗ.

«Це торги за квиток на виживання.

Уявіть собі, якби на евакуацію людей з Харкова чи інших міст залізниця проводила торги за кожен квиток.

Таку практику можна прирівняти до злочину проти агросектору», — коментує ситуацію генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

УКАБ закликає уряд негайно припинити практику таких аукціонів, зробити доступною інформацію про черговість опрацювання вантажних вагонів із агропродукцією на експорт, впровадити відповідальне планування перевезень вантажів та їх виконання, переглянути рішення про підняття тарифів на 70%.

Источник материала
AgroPortal Оригинальная версия
Поделиться сюжетом